Bukan fanatik tapi plastik!

Semua dah tahu Kelantan kalah lagi pada final kedua tahun ini. Kali pertama kalah final piala FA, kali ini piala Malaysia pulak. Adat bertanding memang begitu. Walaupun penyokong Kelantan menguasai hampir 80% stadium tapi itu tidak membantu kerana bolasepak bukan pilihanraya..tak diambil kira majoriti penyokong apa lagi nak guna undi pos!

Sedikit rasa kecewa kerana kalah boleh diubati kerana musim hadapan boleh cuba lagi. Tapi rasa kecewa dan malu dengan sikap segelintir penonton yang tak beretika tak boleh dihilangkan begitu saja kerana kesannya akan dirasai sampai bila-bila. Label sebagai tak bertamadun dan ganas akan terus melekat dan dikaitkan dengan penyokong pasukan kelantan walau bukan semuanya begitu.

Aku yakin mereka yang melakukan perkara yang tak bermaruah seperti membakar kerusi dan membaling mercun itu tidak merasakan dia melakukan apa-apa kesalahan malahan bangga pula. Buktinya bila ditegur, orang yang menegur pula dimaki atau dimarahi balik. Apa perasaan ibu bapa mereka bila gambar anak mereka sedang melakukan perkara ganas itu ditayangkan ditv? Mereka inilah yang dinamakan penyokong plastik! bukannya penyokong fanatik…bagi aku tiada salah jadi penyokong fanatik yang hadir dengan memakai baju merah, membawa bendera merah, pergi kemana saja pasukan kesayangan bertanding tapi tidak melakukan perkara yang tak beretika. Jadi jangan gelarkan mereka itu penyokong fanatik tapi plastik!

Sekian terima kasih!

CIMG3382

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: