2010

Tinggal beberapa jam lagi tahun 2009 akan meninggalkan kita dan tahun 2010 akan menjelma. Waktu terasa makin singkat dan cepat berlalu tapi kalau diflashback balik banyak peristiwa dan kenangan yang ditinggalkan sepanjang tahun ini. Cuma ada yang mudah dilupakan dan ada yang kekal diingati untuk jangkamasa lama sahaja. Malas nak ingat balik peristiwa besar diperingkat nasional atau antarabangsa yang berlaku tahun ni, biar mereka yang terlibat dan bertanggungjawab saja yang ambil tahu. Aku cuma akan cuba ingat tentang diri sahaja. Apa berlaku, ingin dilakukan atau sudah dilakukan adakah memberi kesan pada diri sendiri. kalau ada kesan baik Alhamdulillah, kalau tak ada ubahlah tahun depan yang tak berapa jam lagi ni.

Awal tahun memang sibuk bila kerjaya melibatkan sekolah. Bukan kata bermula hari pertama sekolah bermulanya sibuk tapi boleh katakan seminggu malah dua minggu sebelumnya lagi. Supaya semuanya berjalan lancar bermula sesi baru nanti. Dalam masa 2 -3 tahun ni aku rasakan cuti akhir tahun sesi persekolahan bukan seperti dulu-dulu. Boleh berlama-lama dikampung. Tapi sekarang akau rasakan macam ada pergerakan senantiasa.Bila diingat-ingat balik, cuti akhir tahun ni lebih kurang sebulan lebih rupanya hanya sekali solat jumaat kat masjid dikampung. selebihnya diluar kampung samada dalam perjalanan atau ditempat musafir. Tapi masih lagi dalam Malaysia le….

Balik kampung juga menyebabkan terputusnya maklumat melalui ict sebab streamyx ni tak boleh bawa balik macam broadband. Ada yang bawak balik pun terpaksa menahan sabar tahap tinggi sebelum dapat manfaatnya. line teruk sangat. Sebab tu lama tak update blog atau facebook sampai lupa katalaluan blog sendiri. nasib baik dah save dalam pc ni. tapi tak ngadap internet ni sepanjang dikampung pun ok juga sebab rilek otak.Tak baca berita yang merapu atau propaganda yang bermacam-macam. Sesetengah tu memang Celakalah!

sawah padiGambar iklan ni sebelah rumah aku kat melor. Musimmembajak dan menabur benih padi lepas tu hujan, tu yang nampak air memutih je…angin pulak sepoi-sepoi bahasa melayu..tenangnya.

Tahun baru mestilah azam baru. Azam pulak mesti lah benda yang berfaedah dan membawa kemajuan dalam hidup. Tapi aku tak mahu war-warkan disini supayaianya tersimpan kemas dihati ini. waduh! yang penting ada usaha merealisasikanya. “Faiza Azzamta fatawakkal ‘alallah…”

Rasanya dah cukup coretan sebagai penamat tahun 2009 dan pembukaan 2010 ni. semoga tahun yang mendatang akan lebih baik dari sebelumnya. Dipermudahkan segala urusan, diberi kesihatan yang berpanjangan dan dielakkan dari segala mara bahaya. Amin.!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: