اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ

Dimulakan dengan selawat dan salam ke atas junjungan besar Nabi Muhammad S.A.W. Sempena bulan Rabi’ul awal, bulan keputeraan Baginda Rasulullah, maka ramai yang menyambutnya dengan berbagai cara dan pengisian. Walaupun ada berbagai pendapat mengenai hukum sambutan MaulidurRasul, sama ada menerima atau menolak, masing-masing ada hujah yang boleh membawa kepada suatu keputusan yang baik InsyaAllah.

Cuma yang ramai tidak ambik peduli ialah, tarikh yang sama iaitu 12 rabi’ul Awal juga adalah tarikh kewafatan baginda S.A.W. Pada pendapat saya, dengan mengetahui bahawa tarikh itu ada dua peristiwa besar lebih memberi kesan kepada hidup kita. Apa perasaan kita apabila orang yang paling disayangi telah meninggalkan kita? tentu kita akan ingat kembali segala pesanan atau nasihat yang diberi lantas timbul rasa untuk melaksanakannya dengan sebaik mungkin. Berbanding jika atau ketika kita menyambut birthday  seseorang dalam keadaan gembira dan habis setakat itu sahaja. Ini bukan satu cadangan baru untuk sambut hari kewafatan nabi pulak ya…! tidak sampai kesitu..

Saya tidak ada ilmu untuk mengajar sesiapa bagaimana cara nak ikut sunnah yang sebenar. Cuma yang saya tahu, kalau tak boleh buat semua jangan tinggal semuanya.Berdikit-dikit lebih baik dari tiada lansung atau hangat-hangat tahi ayam monel. Posting ini pun sekadar pesanan atau ingatan untuk diri sendiri. Sambutan maulid yang boleh membawa kepada rasa cinta yang sebenar kepada Baginda dan mengikut Sunnahnya dalam keadaan zaman sekarang nampaknya macam satu keperluan memandangkan zaman ini ramai umat Islam sudah lupa dan leka tentang kewajipan jika tidak diingatkan. Sedangkan sambutan tahun baru cina baru-baru ini pun ramai yang memberi ucap selamat takkan lah nak mengingatkan tentang Nabi Muhammad pulak banyak halangannya. Itu pendapat saya yang tiada nas yang qat’ie. Wallahua’lam.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: