Perang Huruf di Kelantan

lesen LKalau dulu huruf L seperti gambar di atas adalah langkah pertama bagi orang yang nak ambik lesen motor, tak ramai yang tampal kat motor masing-masing kerana takut jatuh standard, takut orang kata baru lesen L. Jadi huruf L seperti di atas jarang-jarang dapat dilihat ditampal pada kenderaan. Kalaupun dilekatkan juga hanya bersifat sementara sebelum dapat lesen penuh atau lesen besar kata orang kelantan.

Oleh kerana kemalangan jalanraya semakin meningkat, timbul cadangan untuk mempekenalkan tempoh percubaan bagi pemandu yang baru dapat lesen. Maka lahirlah satu huruf baru yang wajib dilekatkan pada kenderaan bagi pemandu baru dapat lesen bagi tempoh dua tahun. Huruf tersebut ialah huruf P mewakili ‘percubaan’.

lesen PJadi banyaklah dapat dilihat kenderaan yang ada huruf P sebab jangkamasa perlu dilekatkan nya agak lama. Daripada kena test lesen banyak kali baik tampal lah,bukannya menghalang pemanduan pun.

Tapi senario dua huruf tersebut tidaklah sampai ke tahap yang boleh dipanggil perang huruf sebagaimana tajuk entri ini. Alkisah bermulanya perang huruf di Kelantan ini dapat dilihat bila sekumpulan pemuda menubuhkan satu NGO untuk menuntut royalti petroleum daripada petronas kepada Kelantan mengikut perjanjian yang telah tersedia di merterai lama dahulu. Oleh kerana royalti tidak diberi dengan sepatutnya tetapi ditukar dengan nama wang ehsan, maka wujudlah gerakan tuntut royalti yang berlambangkan huruf R mewakili perkataan royalti. Bukan bermotif politik tetapi menyokong usaha kerajaan negeri menuntut royalti sebagaimana yang termaktub dalam perjanjian.

royaltiBanyak dapat dilihat pada kenderaan samada kecil atau besar dilekatkan logo ini sebagai tanda sokongan kepada usaha menuntut hak yang sepatutnya. Semoga usaha ini berterusan dan mencapai kejayaan InshaAllah. Malah bukan setakat kereta motor, rumah pun ada R…

625599_490974540940039_933396212_nDok tak dok tiba-tiba muncul pulak satu geng yang menggunakan teknik huruf untuk menarik perhatian. tetapi geng ini bermotifkan politik kerana motifnya ialah untuk menukar kerajaan Kelantan sekarang dibawah pimpinan Pas kepada kerajaan baru. Mereka menubuhkan geng Tukar yang meniru huruf P sebagai logo tetapi ditukar dengan huruf T. Stiker T ini beri percuma untuk dilekatkan pada kenderaan. Huruf T berlatarbelakangkan peta negeri Kelantan berwarna merah. Kadangkala ada perkataan tukar kadangkala tiada, sekadar huruf T saja.

taikOleh kerana tujuan kumpulan ini untuk tukar kerajaan Kelantan, ada yang tidak setuju dan berharap kerajaan Kelantan yang ada sekarang akan terus kekal memerintah. Maka di letakkan pula huruf K mewakili makna KEKAL berlatarbelakang hijau.

kekalMaka situasi ini menampakkan seperti perang huruf sedang berlaku di Kelantan terutama menjelang PRU ke 13. Satu suasana yang menarik untuk diperhatikan selagi ianya sekadar perang huruf sahaja tidak memabawa kepada kemudharatan secara fizikal. Selepas ini apa lagi logo huruf yang akan muncul…sama-sama kita nanti dan saksikan!

1 Comment

  1. 27 September, 2014 at 10:37 am

    Awesome steam showers, my family had one of these hooked up
    approximately 5 years ago but it may possibly do with upgrading, never get a bland old regular type of shower ever again


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: